Maandtip december 2017

De laatste maand van het jaar 2017 is aangebroken, de tijd om gezellig met familie en/of vrienden door te brengen èn elkaar blij te maken met een cadeautje!

Die feestdagen zijn  er ook om samen met elkaar te genieten van gebak, lekker eten, leuke borrelhapjes enz. Goed koken vraagt om goed gereedschap – daarvoor zijn wij van De Kookwinkel! al jaren een begrip.

Zo hebben we prachtig gedetailleerde bakvormen van Nordic Ware voor Kerst en winter. Die prachtige sneeuwvlok-bakvorm bijvoorbeeld. Mensen zijn razend enthousiast! Want…Nordic Ware is dé fabrikant van de bakvormen met de scherpste details èn een mooi bakresultaat. Klein beetje poedersuiker erover en je steelt de show!

We hebben heel wat verschillende modellen, om echt hebberig van te worden!  En natuurlijk zijn deze vormen ook geschikt voor puddingen of ijs!

Zeker voor de Kerstdagen hebben we onze uitstekers weer aangevuld. Er zijn sterretjes, mooie sneeuwkristallen, klokjes en dennenboompjes in veel maten.

Daarmee kunnen behalve koekjes, nog meer zaken worden uitgestoken: plakjes kaas, pompoen, rettich, boterhammen, eigenlijk van alles. Zo’n leuke presentatie maakt van de eenvoudigste boterham al een sterrenhap!

Actie Creuset op alle gietijzeren braadpannen…30% korting..deze pannen staan bekend om hun mooie geleiding, kunnen op alle warmtebronnen en mogen ook in de oven.

Belangrijk bij een stuk mooi gebraad is zeker een vleesthermometer. Wij hebben ze  in verschillende uitvoeringen van eenvoudig analoog tot digitaal en… buiten de oven af te lezen.

KitchenAid heeft een eindejaars actie in de mixers:  bij aanschaf van een mixer krijg je een foodprocessorhulpstuk ter waarde van €229 cadeau.

Denk bij de wintermaanden ook aan mooie wafelijzers van Cloer! Er zijn  verschillende uitvoeringen..hartjeswafels, Brusselse wafels en oublie ijzers! Elk voorzien van leuke recepten….en denk ook eens aan hartige wafels!

Voor het Kerstontbijt zeker niet vergeten het Clack ei! Een handigheid om het ei te onthoofden maar ook geschikt voor rauwe eieren die je vervolgens weer leuk kunt vullen met bijv. roerei, zalm en sprietjes bieslook.

Dit jaar ook wederom populair…de mandoline! Een rechthoekige schaaf/rasp waarmee je flinterdunne plakjes van venkel, kool of bijv radijs kunt maken. En niet te vergeten de staafjes van wortel of juist heerlijke frietjes dik of dun! Bekende naam is de Japanse mandoline Benriner. Tevens nu in de actie! Van €49,50 voor €39,50!

Ruim op voorraad zijn de gietijzeren theepotjes van Bredemeijer…..praktisch omdat gietijzer lang de warmte vasthoudt!

Momenteel weer razend populair…poffertjesplaten! geschikt voor alle warmtebronnen en gelukkig zonder antikleef laag!!!

Natuurlijk zijn er ook fonduestellen en kaasfondue. Belangrijk is dat ze allemaal eerst zijn voor te warmen op het fornuis, dat voorkomt lang wachten.

Voor de echte Oudejaarsviering met oliebollen hebben wij natuurlijk friteuses en die handige, bijna overslijtbare  ijsboltang waarmee u precies de goede maat beslag schept voor perfecte oliebollen, ook daarna weer te gebruiken voor ijs, mousses, salades enz.

Nog steeds razend populair…poffertjesplaten! geschikt voor alle warmtebronnen en gelukkig zonder antikleef laag!!!

 

Voor het Kerstdiner en de jaarwisseling: als het wijn mag zijn denk dan aan: wijnopeners, decanteerset/beluchters. En voor whiskey de handige Chillstones….zo verdun je niet je mooie whiskey of andere heerlijke dranken.

Wij van de Kookwinkel wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig èn culinair 2018!

Kookboekentips:

MARI MARIS. Mari plukt de dag. Carrera culinair. isbn 9789048838875. Prijs € 45,00

Na de Groentebijbel. Van aardappelpuree tot zuringsoufflé.(1e dr. 2013), had Mari Maris nog wat ideeën over. Die verwerkte ze in dit kloeke dagboek met al haar moestuin ervaringen, met opnieuw zeer uitvoerbare vegetarische recepten en veel handige kooktips. Het aanstekelijk geschreven boek begint op 1 januari en eindigt op Oudejaarsavond. Bij de feestdagen ook menusuggesties. Er is geen moestuin nodig om van dit boek te genieten: het inspireert zo ook tot koken met groenten, paddenstoelen en fruit, uiteraard geënt op de seizoenen.

HUGH  FEARNLEY-WHITTINGSTALL. Heel veel veg! Becht.  isbn 9789023015505. Prijs € 19,99

Je hoeft geen veganist te zijn om te genieten van dit groentekookboek met veganistische recepten. Iedereen op zoek naar leuke groenterecepten kan hier terecht voor  inspirerende kook-ideeën. Stoofschotels en ovenschotels, stevig gekruide groenteschotels, diverse salades (vaak ook geschikt als meeneemlunch), groentebouillon en heerlijke soepen, rauwe groenten met aandacht voor het verwerken:raspen, snijden, fermenteren en als smoothies. Ook recepten voor mezze en tapas met de nadruk op groenten als bijgerecht. Tot slot spannende aardappelrecepten en schotels met granen.

YOTAM OTTOLENGHI.Sweet. Fontaine.  isbn 9789059567580. Prijs € 29,95

In 2006 kwam de Australische patissier Helen Goh naar Londen om bij Ottolenghi te gaan werken: een gepassioneerde vakvrouw en niet snel tevreden; mede dankzij haar werden er voor Ottolenghi heerlijke nieuwe gebaksoorten ontwikkeld. Dit boek geeft hiervan een groot aantal recepten: voor koekjes, mini cakes, cakes en taarten, kwarktaarten, platte taarten in een deegbodem, nagerechten en tot slot zoete snoeperijen. Als recepten glutenvrij of notenvrij zijn staat dit aangegeven.. Voor thuisbakkers met enige ervaring een inspirerend bakboek.

MER, JEAN SUR. (Jan Kegels)

Zot van de Noordzee. Vis in de hoofdrol van Duinkerke tot Den Heder. Manteau. isbn 9789022334317. Prijs € 24,99

Jan Kegels ging als kind ieder jaar met zijn grootouders op vakantie naar De Haan (B) en viste daar op garnaaltjes. Zeevissen werd later zijn hobby: van het een kwam het ander en sinds 2010 is hij een van Vlaanderens foodtruckers, gespecialiseerd in vis. Hij deed zijn kennis op bij vissers (die ook aan het woord komen), weet veel van vistechnieken, visrechten, de toekomst van de Noordzee, vangstquota en meer.. De tweeënveertig recepten in dit boek staan op jaargetijde zodat de dan gekozen vis altijd op zijn best is èn redelijk geprijsd. Ze zijn voor iedereen goed uitvoerbaar , bereid met groenten uit het seizoen en zonder veel koolhydraten . Voor hen die meer uitdaging willen zijn er extra recepten opgenomen van tien chef-koks Achterin wat basisrecepten. Inspirerend, omdat ook minder bekende maar heel smakelijke vissen aandacht krijgen die vaak wel op dag- en weekmarkten zijn te krijgen!

 

 

0
%d bloggers liken dit: