Snijplank

Bij De Kookwinkel testen we alle keukengerei ook echt zelf uit.
Hierdoor kunnen we u zelf van de beste adviezen voorzien en weten we zeker dat het gebruiksgemak van alle door ons verkochte items optimaal is. Dat geeft u namelijk een grote zekerheid dat u het gekochte keukengerei ook zeker veel zult gebruiken en niet zomaar in de kast of lade blijft liggen. Ook bij De Kookwinkel gaan we zo voor duurzaamheid!

Waarom een snijplank van de kookwinkel?

Al ruim 30 jaar worden in de meubelmakerij op de zolder van De Kookwinkel Breda de kopshouten snijplanken uit  eerste kwaliteit Amerikaans esdoornhout  gemaakt. Onze ervaring geeft u zekerheid.

De Karmel snijplank hoeft u zelf nooit meer in te olien. Hij wordt gereinigd door hem af te wassen met heet water en een borstel en is daarna weer geschikt voor verder gebruik.

De impregnering met tungolie verhindert kromtrekken en voorkomt diepe snijsporen. Op een kopshouten plank blijft uw mes langer scherp.

Snijplank
Snijplank
Snijplank
Snijplank

Ambachtelijke makelij

Deze kwaliteit snijplank wordt in De Kookwinkel ambachtelijk vervaardigd en is exclusief bij ons te koop. Deze snijplank is gemaakt van kopshout. Bij dit soort hout staat de vezel, net als bij een bezem, recht omhoog waardoor uw mes bij het snijden op deze plank langer scherp blijft. De plank blijft glad en vlak.

De beste snijplank wordt gemaakt van het harde esdoornhout uit het westelijk gelegen grensgebied van Amerika/Canada. Elke omgezaagde boom wordt vervangen door nieuwe aanplant.

Andere soorten hout zoals beukenhout of het zachte hout van rubberbomen of bamboe zijn niet geschikt voor kopse verlijming. Het wringt en scheurt makkelijker en het laat met een scherp mes diepe groeven en sporen na in uw snijplank.

De snijplanken van De Kookwinkel worden zorgvuldig geïmpregneerd met pure houtolie, zgn. Chinese tungolie. Dit is een kostbare plantaardige olie. Het is een aan de lucht drogende olie die daarbij enigszins uitzet. De olie sluit daardoor de poriën van het hout definitief. Er kan geen vocht meer intrekken.

Snijplank
Snijplank
Snijplank
Snijplank

De plank kan gewoon met heet water en een borstel onder de kraan gereinigd worden.  Het is niet nodig om zelf de snijplank nog in te oliën. In het gebruik verdwijnt na korte tijd in het snijgebied de bovenste oppervlakkige laag tungoil en komen de blanke vezeltoppen vrij, maar zoals bekend van diverse onderzoeken kunnen bacteriën en schimmels op droog blank hout niet lang blijven leven. De dieperliggende taaie laag tungolie verhindert het ontstaan van diepe snijsporen. Deze twee gegevens en de mogelijkheid de plank met heet water (niet in de vaatwasser) te reinigen maken de Karmel snijplank tot de meest hygiënische snijplank die u zich kunt aanschaffen.

Onderhoud

Snijplank
Snijplank
Snijplank
Snijplank

De productie

Reparatie

Het komt incidenteel voor dat tussen twee blokjes op één van de korte zijden een klein spleetje kan ontstaan. U kunt dan twee dingen doen:

  • Met een waxinelichtje wat kaarsvet in het spleetje wrijven. Het spleetje wordt dan niet meer groter omdat er geen vocht meer in kan.
  • Door ons laten repareren. Wij zetten er kosteloos een nieuwe strook tegen, maar kunnen niet garanderen dat dit door een afwijkende kleur onzichtbaar zal zijn.
0