Maandtip maart 2018

Het voorjaar gaat er echt aankomen, kou of niet! Tip: op de 25e van deze maand begint de zomertijd!

Van 5-11 maart is er de Nationale Week zonder Vlees. Een vernieuwde versie van de Vegetarische Restaurantweek. Want, heerlijk vegetarisch eten doe je niet alleen in restaurants maar vooral ook thuis! Vegetarisch eten is lekker, met al die smaken, vormen en structuren. Of je nu regelmatig vegetarisch eet, of net begint met een dagje minder vlees: doe mee met de Week zonder Vlees! (zie ook onze boekentips).

 

En op zondag 1 April is het Pasen! We hebben dus een hele maand om ons hierop voor te bereiden.

Er zijn bij ons in de winkel twee demonstraties voor een Paasbrunch: Brunch’n bubbels. Caroline van de Plas [bekend van de Kerstdiners], geeft hier twee demonstraties vol inspiratie, recepten en ideeën voor de Paasbrunch waarbij u heerlijk kunt proeven; geserveerd met een glas bubbels!

De inschrijvingen liepen storm…..wilt u graag op de hoogte gehouden worden voor andere kookactiviteiten laat dan uw gegevens achter (yvette@dekookwinkel.com).

 

Tafeldek-ideeën èn natuurlijk Keukenideeën voor Pasen:

Leuke servetten. Denk ook aan die handige eierrekjes, eierwekkers, onze mooie eierlepels, schotels speciaal om gekookte eieren in te serveren, cocottes. En een nieuw grappig peper en zoutstelletje met een haasje! De gehaakte eierwarmers gemaakt door dames in Peru zijn uitgebreid met een warmertje in de vorm van een varken! Het is prachtig handwerk en u steunt er meteen het goede doel mee!

Denk ook aan die traditionele houten lammetjesvormen om boter leuk te presenteren: met wat geknipte tuinkers ernaast komen deze lammetjes zo uit de wei!

We hebben paasuitstekers als: haasjes in verschillende groottes, eivormen enz. Leuk voor koekjes, voor groenten in een salade maar ook ideaal om passende boterhammetjes te maken uit casinobrood voor een knapperige toast, als canapeetje bij de borrel of amuse: de mogelijkheden zijn eindeloos! Een Paas tulband, een gebakken Paaslammetje: er zijn heel veel passende bakvormen. Kom voorjaars-inspiratie opdoen in onze winkel!

Deze maand komen er natuurlijk ook weer veel nieuwe dingen binnen naar aanleiding van beursbezoeken! Ons Rösle vak is weer heerlijk aangevuld! En wat zijn we weer blij met de knoflookpers! Hij is verbeterd door een schaper die de pers meteen schoonmaakt! Geschikt voor ongepelde teentjes knoflook! Loop even binnen dan laten wij het u zien!

Het duurt weliswaar nog even maar vrijdag 25 mei komt Marion Pluimes bekend van restaurant Loff aan de Wilhelminastraat een kookdemo geven. Ook hier zal haar liefde voor biologische en vegetarische voeding naar voren komen! De avond start om 19.00u en is rond 21.00u afgelopen. Kosten: €15. Er zijn nog enkele plaatsen vrij! Laat je verrassen door pure smaken, verse ingrediënten en vooral lekkere gerechten!

Boekentips.

Peulvruchten vormen samen met wat brood en melk of andere zuivel een volwaardig eiwit. Daar is geen ‘vleesch’ bij nodig. Joke Boon schreef over peulvruchten een alleraardigst kookboek vol leuke recepten met en zonder vlees: Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen. Uitgeverij Carrera, 2015.  isbn9789048829606. Prijs € 29,99.

Bonen en linzen zijn natuurlijk overal in blik verkrijgbaar maar kijk ook eens bij de plaatselijke Turkse of Marokkaanse supermarkt: die hebben een grote variatie in gedroogde peulvruchten. Ook in de toko is er heel wat vinden. Zelf weken kost geen moeite, alleen wat planning. Ook koken kan vooraf worden gedaan. Het gaat nóg sneller in de snelkookpan.

Ook de boeken van Hugh Fearnley-Whitingstall zijn inspirerend, zoals:

Veg!: het River Cottage boek, met groenten in de hoofdrol.

En ook zijn nieuwste: Heel veel veg!  Uitstekende remedies tegen de voorjaarsdip: veel verse groenten en weinig vlees. En nog lekker ook!

 

0
%d bloggers liken dit: