Maandtip november 2018

De maand November staat bol van de culinaire en gastronomische activiteiten!

Van 10 t/m 18 november is het Kookboekenweek .

2018 is een topjaar voor de pompoentelers: het aanbod is groot en dus alle aanleiding om pompoen wat vaker op het menu te zetten.niet alleen als soep, ook in stoofpotten, taarten en nog veel meer is pompoen fantastisch!

We hebben pompoen-uitsteeksetjes en goede dunschillers.

Nieuw in ons assortiment zijn de vlijmscherpe dunschillers van Kyocera (€4,95). We kregen zoveel enthousiaste reactie op hun mandolines (€24,95)… we hebben nu ook de dunschillers erbij!

Tip voor de Bamix staafmixer gebruikers….pureer je pompoensoep met het vleesmesje (€12.50)!

Trouwens:

op zondag 18 november hebben we een uitgebreide demonstratie met de Bamix staafmixer. Graag laten we deze dag zien wat deze veelzijdige machine allemaal kan. Zelfs ijs crushen is voor deze staafmixer een makkie!

 

Creuset heeft een mooie actie voor de Forge koeken- en sauteerpannen…..bij aanschaf krijg je de glazen deksel erbij.

 

En natuurlijk kregen wij veel  leuke reacties op de Crockpot Express! (€129,00)

De snelkookpan en slowcooker in een! O zo handig en een gezonde manier van maaltijden bereiden.

 

En omdat Sinterklaas deze maand op 17 november a.s. in Nederland komt, kan er heel wat lekkers gebakken worden! Speculaas, koekjes, taartvormen en borstplaat. u komt zo in de stemming voor een heerlijk avondje!

 

Vooruitblik:

Op onze website ook de data waarop de Kerstdemo’s worden gegeven! Wil je de volgende keer er eerder over worden geïnformeerd, stuur mij dan een mailtje zodat ik je kan opnemen in het bestand.

 

Het zijn weer dure maanden!

Lekkere recepten om goed, goedkoop en lekker te eten zijn te vinden in Sylvia Witteman. Armeluiseten. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Isbn.9789038804156 voor € 9,99

 

Op 11 november is het St. Maarten. Een mooie aanleiding om die dag wafels en/of pannenkoeken te eten.

 

Van 10 t/m 18 november is het Kookboekenweek. Paul de Leeuw schrijft het Kookboekenweekgeschenk: Smaakmaker: ‘Bij wie crème fraîche in de aders vloeit’. In de boekhandel cadeau bij aankoop van € 19,50 aan kookboeken.

Aan de vooravond van de Kookboekenweek wordt Het Gouden kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar.

Ook wordt tijdens de Kookboekenweek op vrijdag 16 november 2018 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam de Johannes van Damprijs uitgereikt aan Alice Waters, een Amerikaanse chef die heel erg inspirerend en maatgevend is geweest voor generaties jongere koks in haar restaurant Chez Panisse.

De Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam organiseren op 16 en 17 november 2018 rondom de uitreiking van de Johannes van Damprijs het vijfde Amsterdam Symposium on the History of Food (waar de prijsuitreiking onderdeel van uitmaakt) en het Foodie Festival, een festival waarbij het kookboek centraal staat.

De Johannes van Damprijs wordt sinds 2013 uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam aan een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie. De prijs is vernoemd naar Johannes van Dam (culinair) journalist en schrijver. Het is een juryprijs. In de eerste jury zat Joannes van Dam zelf. De jury van 2016 bestond uit Louise Fresco (Voorzitter Raad van Bestuur van de Universiteit van Wageningen), Jonah Freud, (journalist en kookboekhandelaar), Wil Demandt (Chef-kok van Restaurant Bordewijk), Eppo van Nispen tot Sevenaer, (directeur CPNB), Garrelt Verhoeven, (directeur Deventer Verhaal) en Steph Scholten (directeur Erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam).

Vanaf 2018 wordt deze prijs een maal in de twee jaar uitgereikt, tegelijk met de Joop Witteveenprijs (prijs voor het beste historische onderzoek in de eetcultuur van Nederland en Vlaanderen) tijdens het Gala van het kookboek (onderdeel van het Amsterdam Symposium on the History of Food).

 

Wij zien u graag in onze winkel!

 

Voorbereiden voor de decembermaand.

Het lijkt allemaal nog ver weg maar eigenlijk is november is een prima maand om vast zaken voor te bereiden. December is meestal druk genoeg: Sinterklaas, inkopen doen, Kerst- en eindejaarsborrels en nog veel meer.  Dan geldt: “wie wat bewaart, heeft wat”. Hier onze tips en recepten!

Bouillon maken en invriezen:

Trek runder-  groenten- en/of kippenbouillon, zeef en verdeel die over diepvriesdozen van ½ of 1 liter, afhankelijk van de grootte van het huishouden. Kleine verpakkingen zijn altijd handig: komt er een onverwachte eter dan geeft dat geen probleem.  Ook het schenkel- of kippenvlees kan, fijngesneden, in kleine hoeveelheden ingevroren worden. Gebruik hiervoor de kleinste plastic lunchzakjes die er te krijgen zijn, draai er zoveel mogelijk lucht uit en knoop het zakje halverwege dicht. Doe alles in een grote diepvrieszak of doos en klaar ben je. Een mooie bouillon met vlees staat dan zo op tafel.

 

Soepballen maken, garen en invriezen:

Neem 500 gr. rundgehakt, 50 gr. héél fijngesneden ui, 50 gr. brood, 1 ei, 1 theelepel zout en de gebruikelijke kruiderij en vorm een stevig mengsel. Zet een pan met goed gezouten water op het vuur. Zodra dat tegen de kook aan is begint het ballen draaien: gooi ze meteen in het zachtjes borrelende water. Kleine balletjes draaien is iets meer werk, maar het staat veel royaler. Niet te hard laten koken! Als de balletjes gaar zijn komen ze vanzelf boven drijven. Giet ze af boven een vergiet en ga er met de hete kraan overheen. Zo worden alle aanhangsels weggespoeld en zijn ze ook mooi in een heldere bouillon.  Laat de soepballetjes goed uitlekken en verpak ze per gewicht of per aantal in kleine plastic lunchzakjes, Draai er zoveel mogelijk lucht uit en knoop het zakje halverwege dicht. Alles in een diepvrieszak of doos doen en klaar ben je!

 

Soepgroenten garen en invriezen:

een zak voorgesneden soepgroenten is zo gehaald maar meestal zijn de grof gesneden. Zelf gesneden groenten maken een soep net wat meer àf. Het is even wat werk, maar dan heb je ook een mooie voorraad. Nodig is ui, wortel, prei, bleekselderij en een zak diepvriesdoperwten. Er kan ook nog wat knolselderij of bloemkool bij, net wat er in huis is. Zet plastic bakjes klaar. Maak elke groente apart schoon, snijd in kleine blokjes (2-3 mm³) en doe ca. 100 gr. in bakje. Breng 1 ltr. water aan de kook met 4 Maggi bouillonblokjes (die kleine vierkante). Zet een maatbeker klaar leg er een zeef in.

Als alle groenten in blokjes gesneden zijn eerst de lichtste blancheren: ui, prei, elk 2 min. in het kokende water laten, afgieten boven de maatbeker. Bouillon weer terug in de pan, nu de bleekselderij 3 min. blancheren, afgieten en daarna de wortel 3-4 min. De geblancheerde groenten elk weer terug in hun bakje doen. Neem weer plastic lunchzakje: er zijn er ca. 10 nodig. Gemakkelijk in gebruik zijn nu muffinvormen. Zet in elke vorm een plastic zakje. Schep nu in elk zakje 1 eetlepel van de geblancheerde groenten. Eindig met een eetlepel diepvrieserwtjes. De zakjes weer sluiten, en in een grote zak of doos in de vriezer. Ook de nu ontstane groentebouillon kan ingevroren worden.

 

Kerstpret zit in kleine dingen en kan net het verschil maken tussen gewoon en bijzonder: het kost wat tijd maar het loont de moeite!

*steek uit een courgette balletjes met de kleine balletjes-steker.

Blancheer die 2 min, spoel koud en laat uitlekken. De resterende gatencourgette kan, kleingesneden, gesmoord worden met een uitje en wordt diezelfde dag een heerlijke soep.

*snijd van een knolselderij plakken van 3-5 mm., verwijder de buitenste schil, leg de plak plat op het werkvlak en steek er met de klokhuissteker rondjes uit. Ook die weer blancheren, koud spoelen en uit laten lekken. Ook gesmoorde knolselderijrestanten kunnen als puree worden ingevroren!

*neem een rode paprika, snijd daar van de boven- en onderkant een recht stuk af. Bewaar die stukken. Er is nu een recht stuk paprika over dat opengesneden, plat kan worden gelegd. Verwijder zaad en zaadlijsten en steek er met een sterretjessteker rode sterren uit. Ook die weer blancheren, koud spoelen en uit laten lekken.

*maak van 1 bouillonblokje 2 dl. bouillon.

Vul een bak voor ijsblokjes met uitgestoken knolselderij, courgette en paprika, giet er wat bouillon op en vries in. Bruikbaar in een mooie heldere consommé, maar ook in een knolselderij-crèmesoep of courgettesoep.

N.B. ook van de uitgestoken paprika’s is nog wat te maken: snijd de stukken kleiner, ook de kop en kont en smoor in wat olijfolie samen met een klein uitje. Restantje tomaat erbij kan ook. Met wat bouillon in de blender of fijnhakken met de staafmixer: daar is een prachtige paprikasaus! (kan trouwens ook ingevroren worden).

 

Misschien ook nog iets bij de voorbereidingen? De cranberries in de winkel zijn nu van topkwaliteit, praktisch geen slechte bessen.  De komende weken worden ze beslist minder en vaak ook duurder!

CRANBERRIE-GELEI

 

Voor ca. 3-4 potten

 

2 zakken cranberries van 350 gr.

200 gr. suiker

optioneel: 2 el. vanillesuiker

sap van 2 sinaasappels of

2 dl. (bloed)sinaasappelsap.

wodka

 

Was de cranberries en zoek er de foute uit. (Als dat er veel zijn, de hoeveelheid suiker wat verminderen).

Pers de sinaasappels uit.

Doe cranberries, suiker en sap in een pan en breng aan de kook. Temper het vuur en laat minstens 15 min. zacht pruttelen tot de bessen kapot zijn en een jam-achtige substantie vormen.

Zet in de tussentijd schone jampotten in de lauwe over. Leg een keukendoek op het werkvlak, leg de deksels klaar. Doe wat wodka in de deksels.

Als de gelei goed is, voorzichtig de potten vullen en meteen het deksel erop. Omgekeerd af laten koelen.  Etiketteren en koel bewaren. (hoeft niet in de ijskast). Zijn ca. 3 maanden houdbaar.

 

0
%d bloggers liken dit: