Geroosterde pastinaaksoep en pastinaakchips

Soep: 500 gr. pastinaak – 7 dl. (groente-)bouillon – 3 dl. volle melk – 2 kleine sjalotjes of 1 grote sjalot – blaadjes van 2 takjes tijm – boter – versgemalen peper – zout

Pastinaakchips: 1 pastinaak – olijfolie – zeezout

 

Soep:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Was de pastinaken, snijd de bovenkant eraf en snijd ze daarna in grove stukken. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Rooster de pastinaak 20 min. in de voorverwarmde oven.

Pel en snipper de sjalot. Fruit de sjalot en de tijm in wat boter zonder te kleuren. Als de sjalot glazig is geworden, dan het vocht en de stukken pastinaak toevoegen, plus wat zout. Kook tot de pastinaak in ong. 20 min. (of langer tot) net gaar en pureer de soep met een staafmixer of in een blender en zeef deze. Maak de soep op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout. Is de soep wat te dik eventueel wat water toevoegen.

Pastinaakchips:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Was de pastinaak en snijd deze met behulp van een schaaf of mandoline in hele dunne schijfjes. Doe de schijfjes in een kom en meng met wat olijfolie en zout. Zorg dat ieder plakje bedekt is met olie.

Verdeel de schijfjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 9 tot 13 min. Pas op dat de chips niet verbranden. Bewaar ze in een luchtdicht af te sluiten doos.

 

De soepkop van Creuset is in de winkel verkrijgbaar.

0
%d bloggers liken dit: