Gevulde speculaastaart

springvorm Ø20 cm.
300 gr. zelfrijzend bakmeel – 25 gr. speculaaskruiden – 150 gr bruine basterdsuiker – snufje zout – 150 gr. koude boter – 2 à 3 el. volle melk – 1 eigeel (+ extra geklopt eigeel om de taart mee te bestrijken) – 350 gr. amandelspijs op kamertemperatuur – 1 el. water
Evt. garnering: hele blanke amandelen|

Meng het zelfrijzende bakmeel samen met de speculaaskruiden, suiker en zout. Snij de boter in kleine blokjes en kneed de boter tot er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg dan de melk en het eigeel toe en kneed het deeg tot een bal. Wikkel de bal in plasticfolie en leg het minstens 2 uur in de koelkast (maar liever een nacht). Je kunt het ook direct verwerken…..
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een springvorm met een doorsnede van 20 cm. in met boter en bekleed met een bakpapiertje.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 2 stukken. Bestrooi een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote lap met een deegroller.
Leg de lap deeg in de taartpan. Meng de amandelspijs met het water en smeer uit over de deegbodem.
Rol de tweede bal deeg ook uit tot een grote lap en leg deze over de amandelspijs heen. Druk voorzichtig aan. Bestrijk de bovenkant met wat opgeklopt ei. Versier de bovenkant eventueel met een paar blanke amandelen en bestrijk opnieuw met ei.
Zet de taart 45 min. in de voorverwarmde oven. Haal de taart uit de oven en snijd na ong. 15 minuten de rand los. Laat dan afkoelen totdat deze geheel koud is en dan pas uit de vorm halen.

 

 

0
%d bloggers liken dit: