Maandtip oktober 2020

Na een soms tropische septembermaand wordt het nu echt menens met de herfst en dat gaan we ook merken in de keuken: het wordt tijd voor stoofpotten, verwarmende maaltijdsoepen  en genieten van het seizoensaanbod: paddenstoelen, pompoenen, tamme kastanjes en de najaarswintergroenten.

Heel leuk zijn de nieuwe pompoen cocottes van Creuset! Die zien er geweldig uit en zijn een inspiratie  voor een pompoenpureetje of een stoofpotje van blokjes pompoen met ui en/of spek maar… ook leuk voor een herfstdessert! Deze cocottes kunnen zowel in oven als magnetron.

Paddenstoelen zijn er wel het hele jaar maar in de herfst is het aanbod en de variatie groter. Zeker de mooie gele hanenkammen of cantharellen zijn zeer gebaat bij een borstelbeurt om takjes of dennennaaldjes te verwijderen. Wij hebben daarvoor prima champignonborstels. Een lekkere champignontaart (gebruik eens een blikje croissantdeeg voor zo’n taart!) zien er prachtig uit wanneer de bovenkant bestaat uit kringen van mooie plakken. Dat gaat heel snel met een champignonsnijder. Het gemak dient de mens!

Stoofpotten, lasagne, ovenschotels… op voorraad hebben wij de mooie aardewerk schalen van Creuset in veel kleuren! Het is aardewerk maar ze zien er uit als een braadslede en werken fantastisch: licht invetten, de puree, lasagne, stoofschotel erin en.. er komt in de oven een prachtig korstje op. Het schoonmaken gaat vanzelf.

Gewild zijn zeker de gietijzeren skillets. Je kunt er in aanbraden en ze dan zo in de oven of op de barbecue zetten. Ze zijn er zowel in Zweeds gietijzer als van Creuset…die ook nog eens in de promotie zijn!

Ook nieuw in ons assortiment zijn de meer-laagse koekenpannen van Scanpan, een Deense fabrikant en een van de grootsten in pannen met een PFOA-vrije anti-aanbaklaag.

Wij hebben nu deze mooie, zware rvs (!)pan die goed de hitte opneemt. Hier kan je perfect een biefstuk in bakken. Geen antikleeflaag dus duurzaam en gemakkelijk in onderhoud.

Boekentips
Op 12 oktober verschijnt van Janneke Vreugdenhil: De bijbel van de Nederlandse keuken. € 33,99. Uitgeverij Carrera.

Voor de liefhebbers van een landelijke, stevige Franse boerenkeuken: van Gérard Goetz: Elzas. Een gastronomische streek. Een lekker lees-kookboek met veel recepten en ook productinformatie. Er wordt veel vlees in gebruikt, maar het zijn veelal gerechten die vooraf kunnen worden klaargemaakt en dan is een kleine portie ook een prima keuze! De rest kan worden ingevroren.

Op zondag 4 oktober is in Breda de alternatieve Singelloop. Deze keer mogen daardoor de winkels wel open. En ook Breda Photo is nog steeds te zien. Wij zijn daarom in elk geval deze zondag open van 13.00 tot 17:00u.

Wij zien u graag in onze inspirerende kookwinkel!

n.b. Wij accepteren VVVbonnen.  Onze openingstijden zijn weer als vanouds!

0
%d bloggers liken dit: